KOTISEUTUTALO

A. Ahlström Osakeyhtiö lahjoitti Kaharin vuonna 1955 perustetulle Noormarkun kotiseutuyhdistykselle. Samassa yhteydessä Kaharille luovutettiin Talonpoikaiskulttuurisäätiön myöntämä kunniakilpi.
Kahari sijaitsee Noormarkun keskustassa Finpyyn kylässä. Se on alun perin perintötila, josta Antti Ahlströmin perilliset ostivat osan vuonna 1899 ja A. Ahlström Osakeyhtiö loput vuonna 1907. Omistajaluettelon vanhin merkintä koskee Matti Juhani Kaharia, joka eli vuosina 1750–1835.


Isorivi ja muita rakennuksia
Tilan punaiseksi maalatun päärakennuksen rakennusvuotta ei tarkalleen tiedetä, mutta se sijoittunee 1780-luvulle. Isoriviksi kutsuttua taloa on kunnostettu myöhemmin useita kertoja. Alkuperäinen tyyli on kuitenkin säilytetty. Pihapiirissä on luhti, joka on siirretty Kaharille vuonna 1852 Harhalan kylän Harhalan talosta. 

Kotiseutuyhdistys on toimintansa aikana elävöittänyt museoaluetta. Rakennusryhmään on liitetty Noormarkun kunnan lahjoittama Setälän mäkitupalaisasunto, joka alkuaan sijaitsi Kaharin vieressä. Riihi ja niittylato on tuotu Lassilasta. Savusauna on peräisin Mastomäen torpasta Harhalan kylästä. Tilalla ovat myös paja ja puuliiteri.

Arvokasta esineistöä
Yhdistyksellä on luetteloituna noin 2 400 esinettä. Niistä arvokkaimpia ovat kehto ja kuninkaanpöytä. 

Kehto on aikoinaan kuulunut Noormarkun rautaruukin perustajan maaherra de Carnallin perheelle ja sittemmin Ahlströmin suvulle. Niin sanottu kuninkaanpöytä on saanut kunniapaikan kotiseututalon tuvassa. Kuningas Kustaa IV Aadolf ruokaili tämän pitkän pöydän ääressä Lankosken kartanossa, kun hän seurueineen vieraili Suomessa vuonna 1806.

Varsinainen kotiseutumuseo on Isorivin leivintuvassa eli pakarissa. Suurikokoisia esineitä on sijoitettu myös Kaharin muihin rakennuksiin.